Digital Marketing Interview Questions & Answers: For Beginners, Intermediates & Experts

Digital marketing is one of the rising areas in the field of online business, and it will dominate traditional marketing if people put their shoulder to the wheel. The people are much observant of using digital means and it leads to the growth of digital marketing.  The big giants are providing grand opportunities in digital marketing. Here we are mentioning important questions and answers to assist the candidates in an interview.

Digital Marketing Basics – Interview Questions For Beginners

Q1: What is Digital marketing?

Ans 1: Digital marketing is a type of marketing that uses an electronic device or the internet.  In digital marketing, digital channels are used. The digital channels may be search engines, social media, email, as well as their websites to connect with present and future customers.

Q2: What is the difference between Digital marketing and traditional marketing?

Ans2: If the marketing is performed with the help of newspapers, magazines, etc, it is traditional marketing. If the marketing is performed using the website, social media, etc or any digital means, it is digital marketing.

Q3: What are the types of digital marketing?

Ans3: There are different types of digital marketing. These are as follows:
  1.    Search Engine Optimization (SEO)
  2.    Search Engine Marketing and Pay-Per-Click Advertising
  3.    Social Media Marketing
  4.    Content Marketing
  5.    Affiliate Marketing
  6.    Influencer Marketing
  7.    Email Marketing
  8.    Viral Marketing
  9.    Mobile Phone Advertising
  10.    Brand Journalism
  11.    Video Marketing
  12.    Audio Marketing
  13.    Native Advertising

Q4: What is Search Engine Optimization (SEO)?

Ans 4:  SEO is one of the methods of digital marketing to improve the rank of the website. SEO is used to optimize the web pages found by Search Engines like Yahoo, Google, and Bing, etc.

Q5: What is Search Engine Marketing and Pay-Per-Click Advertising?

Ans 5: Search Engine Marketing is the promotion of a website. The website is being promoted using a paid advertisement. PPC advertising means pay-per-click, a representation of internet marketing in which advertisers give a fee each time when their ads are clicked.

Q6: What is Social Media Marketing?

Ans 6: Digital marketing is a method of marketing through digital means using websites, blogs, etc. Here website is being promoted using social media like facebook, twitter, etc.

Q7: What is Content Marketing?

Ans 7: Content marketing is a technique of digital marketing to attract the audience using outstanding content.

Q8: What is Affiliate Marketing?

Ans 8: Affiliate means to connect with somebody. Affiliate marketing means to sell the product of an organization being a mediator. The owner allows others to sell his product to increase sales.

Q9: What is Influencer Marketing?

Ans: Influencer is one who influences somebody. In influencer marketing, the focus is on influencing people rather than targeting the market using social media.

Q10: What is Email Marketing?

Ans 10: In email marketing, the customers are targeted by sending emails to them.

Q11: What is Viral Marketing?

Ans 11: In viral marketing also, a social network is used. Viral marketing is a method of marketing where a company spread its information like a virus to its customers using social media.

Q12: What is mobile phone advertising?

Ans12: It is a method of advertising using a mobile phone.

Q13: What is Brand Journalism?

Ans13: Journalism is a presentation of information by a collection of different means. So Brand Journalism is a method of marketing which has a mixture of content marketing, corporate communications as well as public relationship.

Q14: What is Video Marketing?

Ans14: In video marketing, marketing is performed using a means of videos like youtube, Vimeo and Dailymotion, etc

Q15: What is Audio Marketing?

Ans15: Marketing is done using means of audio like audio on WhatsApp, audio messages, etc.

Q16: What are the different platforms of Social media?

Ans 16: The different types of social media platforms are Social networking on Facebook, LinkedIn, Google+, etc, Microblogging on Twitter, Tumblr, etc, Photo sharing on Instagram, Snapchat, Pinterest, etc, Video sharing on YouTube, Facebook Live, Periscope, Vimeo, etc.

Q17: What is Web Analytics?

Ans 17: Web analytics is a tool to analyze the website in terms of traffic and other different activities. Google Analytics is a tool to analyze the website.

Q18: What is Keywords Research?

Ans 18: In Search engines, every keyword has its own value to rank the website. To find better keywords research tools like kwfinder, Google adwords keyword planner, etc are used.

Q19: What is Domain Authority and Page Authority in SEO?

Domain Authority (DA) is a ranking score in search engine and developed by MOZ that makes the prediction of the rank of website on search engine result pages (SERPs). A Domain Authority renders score from 1 to 100, with higher scores are analogous to a greater ability to rank. As far as page authority is concerned, it was developed by SEOMoz, to predict the rank of a page in search engines. Page authority uses 0 logarithmic scales of 0 to 100. If a  Page authority is high, it means that the web page has high potential to rank well in website.

Q 20: What is the average domain authority?

Ans 20: The average Domain Authority is the rank between 40 and 50, whereas anything between 50 as well as 60 is measured pretty good.

Q21: How can I improve my page authority? etc

Ans 21: We can improve the page authority by using the following techniques:
  1.    Create Fresh Content. Good, fresh content is the best way to assure a good Page Authority score. …
  2.    To gain external Links. External links are significant for a range of causes.
  3.    By proper use of images.

Q22: What is On-page SEO?

Ans 22: On-Page SEO is a technique of optimizing a web page using high-quality content, keywords research and HTML source code tags like Title tag, Meta description tag, Header tags, Image alt tags, Nofollow link tags, Links and anchor text tags, Canonical tags. It is a method of optimization of our own website.

Q23: What is Off-page SEO?

Ans 23: Off-Page SEO is a method of optimizing of our own website using others’  websites. It includes creating shareable content,

Q24: What is Link Building

Ans 24: Link building, simply put, is the process of getting other websites to link back to your website. … Building links are one of the many tactics used in search engine optimization (SEO) because links are a signal to Google that your site is a quality resource worthy of citation.

Q25: What is a do follow link?

Ans 25: Dofollow links allow google (all search engines) to follow them and reach our website. Giving us link juice and a backlink. If a webmaster is linking back to you with this link both Search Engine and Humans will be able to follow you. The best way to give someone do follow love is allowing keyword in the anchor text.

Q26: Which are the best SEO tools?

Ans 26: The best SEO tools are Google Keyword Planner, SEMrush., Longtail PRO, Screaming Frog, DeepCrawl., Woorank, Ahrefs. and Open Site Explorer.

Q27: How Alexa rank is calculated?

Ans  27. A site’s ranking is measured with Unique Visitors and Pageviews. The website with the highest blend of unique visitors as well as page views is ranked as 1.

Q28. What Google Webmaster Tools Give Us?

Ans28: Google Webmaster Tools exhibits traffic for each keyword discretely. It renders more information about the performance of the website in accordance to Google search query. This tool will not cover search results of other search engines like Bing, Yahoo, and  Baidu, etc.

Q29: What is creating shareable content?

Ans29: Content is always king in digital marketing. The content should be excellent so that the viewers feel interested in reading the content through backlinks.

Q30: What is influencer outreach?

Ans 30:  Outreach means reaching out to others. Reaching out to others is necessary to influence somebody. The organization should reach out to others to influence the audience through the content.

Q31:  What is Social Media Engagement?

Ans: It is the major off-page SEO technique. It includes Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, , etc.

Q32:  What are social bookmarking sites?

Ans 32: Bookmarking means to record something to make it accessible in the future. Social bookmarking sites are Digg, delicious, stumbleupon etc that are used to bookmark the webpages of websites on these social bookmarking sites.

Q33: What is forum submission?

Ans 33: There are different sites of forum submission like Flickr, addthis, bbpress, careerbuilder etc to answer the questions and traffic of website can be increased by answering the questions.

Q34: What is Dofollow link?

Ans 34: The Dofollow link allows other search engines like Google, Bing to reach to our website. It tells the search engine that hyperlink will  influence the ranking of the website in search engine.

Q35: What is Blog Directory Submission?

Ans 35: There are different blog directories like boingboing.net, technorati.com, and networkedblogs.com for the blog directory submission. These websites are used to build quality backlinks.

Q36: What is Article Submission?

Ans 36: There are some article submission sites like thefreelibrary.com, magportal.com, and ezinearticles.com to submit articles and we can also give backlinks here. It is a technique of Offpage SEO.

Q37: What are Question and Answer websites?

Ans 37: There are some question and answer websites like answers.yahoo.com, quora.com, and ehow.com to generate high traffic. The backlinks can also be given here. It is also a technique of off page SEO.

Q38: What is Video Submission?

Ans 38: There are some websites for video submission like youtube.com, vimeo.com, Ustream.tv, vine.co, hulu.com, and break.com where we put the proper title, description, tags as well as reference links and video submission websites have higher page rank.

Q39: What is Image Submission?

Ans 39: There are some image submission websites like flickr.com, instagram.com, picasa.google.com, tumblr.com, deviantart.com, imgur.com, mediafire.com, shutterfly.com and fotolog.com where we can submit images with correct URL, title tag and description.

Q40: What is Infographics Submission?

Ans 40: An infographic is a visual representation of information and data. There are some infographics submission websites like visual.ly, reddit.com/r/Infographics, submitinfographics.com, nerdgraph.com, infographiclove.com, and infographicsarchive.com to submit infographics with reference links to our webpage or blog.

Q41: What is Document Sharing?

Ans 41: There are some document sharing websites like issuu.com, slideshare.net, scribd.com, en.calameo.com, and free.yudu.com, etc. Here we can create impressive documents regarding our business or blog. The documents must have unique content as well as the document may be in either pdf or ppt formats. We can submit these types of documents in the document sharing websites.

Q42: What is Use Google My Business?

Ans 42:It is the product of google for best local SEO ranking.

Q43: How can we use Google My Business?

Ans 43: To use Google My Business we have a suitable explanation with 250 characters. The primary objective should be available in the first paragraph along with the city name. We have to renew the posts or gallery or products or offers on a regular basis. It is to be Kept watching the reviews as well as we have to reply to them immediately. We have to upload our real photos with suitable categories.

Q44: What is White Hat SEO?

Ans 44: The white hat SEO deals with the practice of optimization plans, techniques as well as procedures that focus on human viewers opposed to search engines and wholly follow search engine rules as well as policies.

Q45: What is Black Hat SEO?

Ans 45: Black hat SEO deals with techniques as well as strategies used to get higher search rankings by infringing search engine rules. Black hat SEO concerns on only search engines and does not target the human audience.

Q 46: What is metatag stuffing in Black hat SEO?

Ans 46: If we are repeating keywords in the metatags, as well as it is also to use keywords that are not related to the website content. This is  metatag stuffing in Black hat SEO

Q 47: What is keyword stuffing in Black Hat SEO?

Ans 47: Keyword stuffing is to raise the keyword count in website content to enhance the rank of the website.

Q48: What is Cloaking in Black hat SEO?

Ans 48: Cloaking is defined as when a website owner codes his website to exhibit one version of a page to search engines as well as an entirely different version of the page to actual visitors.

Q49: What is Typosquatting or URL Hijacking in Black Hat SEO?

Ans 49:  It is to register a domain similar to the other domain. For instance:  whitehouse.com can puzzle users who are willing to visit whitehouse.gov.

Q50: What are Unrelated Keywords in Black Hat SEO?

Ans 50: It is to use irrelevant keywords to get extra page hits. For instance: Katrina Kaif would use HP 3250 laptop if she wants to type. Here to use the Keyword ‘ Katrina Kaif ‘ is not relevant.

More To Explore

trustworthy-reliable-websites
Blog

4 Tips for Making a Website Look Reliable

Making Website Look reliable is important because it does not matter if you are plethora of features on your site or just a few offers to convince the target visitors. What matters is the design and functionality of your site.

Read More »

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best